● 1 bröd
· 25 g jäst
· 5 dl kallt vatten
· 1-3 tsk strösocker, beroende på jästid
· 1 påse torkad dill (6 g)
· 1 tsk chiliflagor
· 2 msk rapsolja, gärna kallpressad
· 700 g vetemjöl
· 1 msk salt
Till utbakningen
· Rapsolja till formen och pensling
· Dillfrön och chiliflagor
1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt socker, kryddor, olja och mjöl. Arbeta degen i 14 minuter i maskin eller så länge du orkar för hand.
2. Tillsätt salt och arbeta degen i ytterligare 3-5 minuter.
3. Plasta in degen och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar eller till nästa dag.
4. Sätt ugnen på högsta värme. Smörj en långpanna generöst med rapsolja. Mjöla bakbordet lätt. Stjälp upp degen och dela den i 2 delar.
5. Rulla delarna till längder och skär dem i 8 bullar var. Lägg dem tätt ihop i långpannan, 4x4 bullar. Pensla med rapsolja. Strö dillfrön på varannan bulle och chiliflagor på varannan. Låt vila tills ugnen blivit varm.
6. Sänk värmen till 200° och baka brödet i ca 30 minuter tills det fått färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Chili och dill sätter extra piff på det här brödet. Lägg på några kräftstjärtar och njut!
2. Tillsätt salt och arbeta degen i ytterligare 3-5 minuter.
3. Plasta in degen och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar eller till nästa dag.
4. Sätt ugnen på högsta värme. Smörj en långpanna generöst med rapsolja. Mjöla bakbordet lätt. Stjälp upp degen och dela den i 2 delar.
5. Rulla delarna till längder och skär dem i 8 bullar var. Lägg dem tätt ihop i långpannan, 4x4 bullar. Pensla med rapsolja. Strö dillfrön på varannan bulle och chiliflagor på varannan. Låt vila tills ugnen blivit varm.
6. Sänk värmen till 200° och baka brödet i ca 30 minuter tills det fått färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Chili och dill sätter extra piff på det här brödet. Lägg på några kräftstjärtar och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar