Läckra chokladrutor

● Ca 28 st.

· 300 g smör/margarin
· 4 ½ dl socker
· 3 ägg
· 3 dl vetemjöl
· 1 tsk bakpulver
· 1 ½ dl kakaopulver
· 2 msk vaniljsocker
Glasyr
· 2 dl vispgrädde
· 2 msk ljus sirap
· 2 dl socker
· 159 g mörk blockchoklad
· 100 g smör/margarin
Servering
· Lättvispad grädde
· Ev. rostad flagad mandel

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en liten långpanna, ca 25x35 cm.
2. Smält matfettet i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner sockret och äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Rör den slät.
4. Bre ut smeten jämnt i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen 15-18 minuter.
5. Glasyr: Blanda samman alla ingredienserna utom matfettet i en kastrull. Låt koka ca 15 minuter tills smeten tjocknar, rör om då och då. Ta kastrullen från värmen och rör ner matfettet klickvis.
6. Bre ut kolasmeten jämnt över kakan. Ställ den kallt för att stelna.
7. Skär upp kakan i rutor. Servera med lättvispad grädde och gärna rostad flagad mandel.

Inga kommentarer: