Midvinterkaka med gubbar

· 75 g smör/margarin
· 8-10 digestivekex
Fyllning
· 3 dl vispgrädde
· 3 ägg
· 125 g philadelphiaost
· 1-2 tsk vaniljsocker
· 1 enkel sockerkaksbotten
· 10-15 jordgubbar
· 1 – 1 ½ blad gelatin
· 2 dl jordgubbssaft
Garnering
· 1-2 dl vispgrädde

1. Smält smöret/margarinet. Smula kexen för hand eller i matberedare. Häll matfettet över kexsmulorna och blanda. Tryck ut kexmassan i en form, ca 24 cm i diameter.
2. Vispa grädden. Dela äggen. Rör samman gulorna med färskosten. Vispa äggvitorna hårt med vaniljsockret.
3. Vänd ihop grädde, äggulesmet och de vispade äggvitorna. Bred ut smeten på digestivekexbotten. Skär sockerkaksbottnen så att den passar i formen. Lägg ovanpå fyllningen. Låt stå kallt minst 4 timmar.
4. Skiva bären och lägg dem på kakan. Låt gelatinbladen ligga i rikligt med kallt vatten ca 5 minuter. Värm saften i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och smält dem i saften. Blanda noga. Låt geléet svalna och tjockna lite. Fördela det över kakan och låt stelna. Vispa grädden ganska fast och spritsa eller klicka den runt kakans kant.

Inga kommentarer: