Semlor

● 20 st.

· 50 g jäst
· 100 g smör/margarin
· 3 dl mjölk
· 1 tsk kardemumma
· ½ tsk salt
· 1 dl strösocker
· ½ tsk hjorthornssalt
· 1 ägg
· 8-10 dl vetemjöl + lite till utbakning
· 1 ägg till pensling
Fyllning
· 150 g mandelmassa
· Inkråm från bullarna
· Ca 2 msk grädde el. mjölk
· Ca 4 dl vispgrädde
Garnering
· Florsocker
Ugn 250°

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret/margarinet, tillsätt mjölken och låt det bli ljummet, ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills den är löst.
2. Rör ner kardemumman, salt, socker, hjorthornssalt, ägg och hälften av mjölet. Arbeta in resterande mjöl lite i taget till en blank och smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter till dubbel storlek.
3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den ytterligare. Baka ut till 20 runda bullar. Lägg dem och bakpappersklädd plåt och jäs övertäckt tills degen reser sig igen efter lätt tryck med fingret.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem sedan mitt i ugnen 6-8 minuter.
5. Fyllning: Låt bullarna svalna helt. Skär av lock och gröp ur inkråmet på bullarna. Blanda det med mandelmassan och arbeta smidigt med lite grädde eller mjölk.
6. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och klicka eller spritsa den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Inga kommentarer: