Fina festtårtan

● 8-10 port

· 15 digestivekex
· 15 sötmandlar (kan uteslutas)
· Ca 100 g mjukt smör
· Ca 2 l jordgubbar
· 1 lime, saft och rivet skal
Mousse
· 4 gelatinblad
· 2 äggulor
· 1-1 ½ dl fruktsocker
· 2 äggvitor
· 3 dl vispgrädde
Gelé
· 3 gelatinblad
· 1 dl strösocker
· 2 dl vatten
· 2 klasar fläderblommor

1. Mal kex och mandel i mandelkvarn eller mixa i matberedare. Tillsätt matfett och arbeta ihop till en smulig deg. Kläm fast ett bakpapper i botten på en fyrkantig eller rund form som har löstagbar kant, 22x22 cm el. ca 24 cm i botten. Ställ den kallt en stund.
2. Skölj och snoppa jordgubbarna, låt rinna av väl. Spara 25 bär till fyllningen. Mosa 10-12 bär, tryck ut saften genom en sil ner i en kastrull. Skiva resten av bären spara dem till garneringen.
3. Blötlägg gelatinbladen till moussen i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa äggulor och fruktsocker pösigt. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden.
4. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i jordgubbssaften. Tillsätt hälften av limesaften. Rör ner i äggsmeten. Tillsätt grädden och vänd ner vitorna. Smaksätt med limeskal.
5. Häll moussen över mandelbottnen. Tryck ner de sparade jordgubbarna i smeten. Jämna till ytan. Ställ kallt en stund så att ytan stelnar lite.
6. Gelé: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter. Blanda resten av limesaften, socker och vatten i en kastrull. Låt koka några minuter. Dra från värmen. Klipp ner lite fläderblommor, inget grönt får komma med. Krama ur gelatinbladen och låt smälta i sockerlagen.
7. Fördela de skivade jordgubbarna på moussen. När gelén är trögflytande skedas den över tårtan. Värm gelén försiktigt om den är för tjock. Ställ tårtan kallt tills gelén stelnat, ca 1 timme.
8. Svep in formen i dubbel plastfolie. Låt stå kallt minst 5 timmar, gärna över natten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan!
Hittade din fina blogg i Tierras länklista! Kunde inte motstå att lägga till din blogg med alla underbara recept i min länklista också så att man kan hitta hit och inspireras igen! MVH Borthy

Thomas sa...

Hej !

Då jag nu troligen tillbringar de sista dagarna här på jobbet innan det är dags att vara lite ledig... så tänkte jag titta in och önska dig en riktigt varm, skön och avkopplande sommar.

Livets vägar ÄR outgrundliga och mycket sker som påverkar hur ens framtid ser ut... och man kan bara hoppas att livet än dag kan visa sig från en ljusare sida... och att lugnet inom en äntligen kan få komma...

Sköt om dig och ha det bra !

Varma hälsningar, Tierra