Marions gorgonzolabakade lax m. vitvinssås

● 4 port

· 4 portionsbitar av lax utan ben
· 100-150 g gorgonzola
· Smält smör
· Salt
Sås
· 1 dl vitvin – matlagningsvin går fint
· 1 fiskbuljongtärning
· 2 dl crème fraiche
· 2 dl finhackad dill
· 1 stor klick smör
Ugn 200°

1. Be gärna personalen i fiskdisken att skära en mittenbit av laxfilé i portionsbitar. Skinnet skall vara kvar. Välj gärna en ost som inte är alltför skarp.
2. Dela osten i fyra lika stora delar. Skär en ficka i portionsbitarna utan att skära igenom hela filén och stoppa ner osten däri. Salta endast en aning och pensla fisken med smält smör. Stek i mitten av ugnen i en ugnsfast form 8-10 minuter.
3. Koka under tiden såsen genom att lösa upp buljongtärningen i vinet och reducera en aning innan crème fraiche tillsätts. Rör på slutet ner dillen och blanka av såsen med en stor klick smör, när kastrullen tagits från plattan.
4. Servera gärna med en god sallad till.


Receptet är hämtat ur: LCHF-kokbok

Inga kommentarer: