Brytbröd med chili och dill

Låt degen stå till nästa dag eller baka på direkten. Väljer du det första, tillsätt bara lite extra socker. Chiliflagor finns i välsorterade mataffärer.

● 1 bröd

· 25 g jäst
· 5 dl kallt vatten
· 1-3 tsk strösocker, beroende på jästid
· 1 påse torkad dill (6 g)
· 1 tsk chiliflagor
· 2 msk rapsolja, gärna kallpressad
· 700 g vetemjöl
· 1 msk salt
Till utbakningen
· Rapsolja till formen och pensling
· Dillfrön och chiliflagor

1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt socker, kryddor, olja och mjöl. Arbeta degen i 14 minuter i maskin eller så länge du orkar för hand.
2. Tillsätt salt och arbeta degen i ytterligare 3-5 minuter.
3. Plasta in degen och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar eller till nästa dag.
4. Sätt ugnen på högsta värme. Smörj en långpanna generöst med rapsolja. Mjöla bakbordet lätt. Stjälp upp degen och dela den i 2 delar.
5. Rulla delarna till längder och skär dem i 8 bullar var. Lägg dem tätt ihop i långpannan, 4x4 bullar. Pensla med rapsolja. Strö dillfrön på varannan bulle och chiliflagor på varannan. Låt vila tills ugnen blivit varm.
6. Sänk värmen till 200° och baka brödet i ca 30 minuter tills det fått färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Chili och dill sätter extra piff på det här brödet. Lägg på några kräftstjärtar och njut!

Inga kommentarer: