Tårta med mörk choklad

● 8-10 pers ● ca 1 timme (45 min + tid för avsvalning)

· 200 g smör
· 3 dl strösocker
· 3 ägg
· 1 ½ dl kakao
· ½ tsk bakpulver
· 1 ½ tsk bikarbonat
· 1 msk vaniljsocker
· 1 tsk salt
· 5 dl vetemjöl
· 3 dl vatten
Chokladkräm
· 600 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
· 1 ½ dl vispgrädde
· 175 g smör
Garnering
· 250 g färska eller tinade frysta björnbär
· Blad av citronmeliss

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.
2. Rör smör och socker poröst, gärna i en matberedare. Tillsätt äggen ett i taget.
3. Tillsätt kakao, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker. Blanda noga.
4. Varva sist i mjöl och vatten och rör eller mixa till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i ugn i 50-60 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är klar. Låt svalna på galler.
5. Chokladkräm: Smält ihop choklad, grädde och smör i en skål över vattenbad. Rör om då och då. Låt krämen svalna helt.
6. Vispa krämen slät och blank med elvisp.
7. Dela den kalla kakan i två bottnar. Bre drygt 1/3 av krämen på ena bottnen, lägg på den andra bottnen och bre resten av krämen på och runt kakan. Dekorera med björnbär och citronmeliss.

Inga kommentarer: