Chokladtårta med syrlig topping

● 1 tårta, ca 12-15 bitar

· 200 g mörk choklad
· 200 g smör/margarin
· 3 dl socker
· 3 ägg
· 1 ½ dl vetemjöl
· 1 tsk bakpulver
· Finrivet skal och pressad saft av 1 citron
Citronkolakräm
· Finrivet skal av 1 citron
· 4 msk pressad saft av citron
· 3 äggulor
· 1 burk kondenserad mjölk, 400 g
Garnering
· Citronskivor
· Citronmelissblad

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter. Formen bör ha löstagbar botten.
2. Bryt chokladen i mindre bitar i en kastrull. Lägg ner matfettet. Låt smälta tillsammans på svag värme.
3. Ta kastrullen från värmen och tillsätt sockret. Tillsätt därefter äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje.
4. Sikta ner mjöl och bakpulver. Tillsätt sist citronskal och -saft. Rör samman till en slät smet.
5. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna i formen.
6. Kräm: Blanda citronskal, citronsaft och äggulor i en kastrull. Sjud upp under ständig omrörning tills krämen tjocknar. Ta genast kastrullen från värmen och tillsätt den kondenserade mjölken. Ställ åt sidan att kallna.
7. Lossa den kalla kakan ur formen och bre på krämen jämnt.
8. Garnera med citronskivor och citronmeliss. Gör tårtan lite påskig, garnera även med godisägg och marsipanhönor.

Inga kommentarer: