Lingonbröd

● 2 st.

· 3 dl vatten
· 1 dl rågkross
· ½ dl vetekli
· 2 msk linfrön
· 50 g jäst
· 2 dl vatten (37°)
· ½ dl matolja
· 2 dl lingonsylt
· 2 tsk salt
· Ca 10-12 dl vetemjöl
Ugn 200°

1. Blanda vatten, rågkross, vetekli och linfrön i en kastrull. Koka samman till en tjock gröt, ca 5-7 minuter. Låt gröten svalna till rumstemperatur.
2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma gröten, vatten, olja, lingonsylt och salt. Blandningen ska vara fingervarm. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt vetemjölet, men spara lite till utbakningen. Arbeta sedan degen kraftigt med degkrokar. Låt den jäsa under bakduk 30-40 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar och baka ut till två avlånga limpor. Smörj och mjöla två 1 ½ liters avlånga brödformar och lägg i limporna. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

Inga kommentarer: