Gustav Adolfsbakelser

● 10 st

· 2 ägg
· 1 dl socker
· 1 ½ dl vetemjöl
· 1 ½ tsk bakpulver
· 1 msk vatten
Fyllning och garnering
· 1 ½ dl vaniljkräm
· 2 ½ dl vispgrädde
· 1 dl hallonsylt
· 200 g grön marsipan + lite florsocker
· 25 g mörk blockchoklad

1. Sätt ugnen på 250°. Klä en liten långpanna, ca 25x35 cm, med bakpapper.
2. Vispa äggen och sockret vitt och poröst. Sikta ner de torra ingredienserna och tillsätt sist vattnet. Rör varsamt smeten slät.
3. Bre ut smeten jämnt i bakformen och grädda kakan i mitten av ugnen ca 4-5 minuter.
4. Sockra lätt på den nygräddade kakan och stjälp den upp och ner att kallna under bakduk.
5. Gör vaniljkrämen enligt receptet på förpackningen. Vispa grädden och vänd ner ca 1/5 i vaniljkrämen.
6. Dra bort bakpappret från kakbottnen och bre ut sylten jämnt. Bre på den blandade vaniljgrädden. Rulla samman från långsidan. Lägg rullen svalt en stund, vilande på skarven.
7. Kavla ut marsipanen tunt på ”florsockermjölat” bakbord. Marsipanplattan bör vara lika lång som rullen och så bred att den täcker.
8. Täck rullen med ett tunt lager vispgrädde och lägg den på marsipanplattan. Rulla in kakan i marsipanen och skär bort överflödig marsipan.
9. Skär upp rullen i skivor och klicka eller spritsa resterande grädde ovanpå varje bakelse.
10. Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad eller i mikrovågsugn. Häll den smälta chokladen i en liten strut som formats av ett smörpapper. Spritsa ut några sigill på smörpapper, låt stelna och lossa sedan försiktigt. Stick ner dem i grädden på bakelserna.

Inga kommentarer: