● 12 bitar
· 25 g jäst
· 2 dl mjölk, ca 22°
· ½ tsk stött kardemumma
· 2 krm salt
· ½ dl strösocker
· 1 ägg
· 6-6 ½ dl vetemjöl
· 50 g smör (mjukt)
Fyllning
· Ca 2 dl fast vaniljkräm (marsan)
· 150 g mandelmassa
Pensling & Garnering
· 1 ägg
· 2 msk pärlsocker
Glasyr
· Ca 1 dl florsocker
· Ca 1 msk vatten
Ugn 200°
1. Smula jästen i en bunke och lös den i rumstempererad mjölk. Tillsätt kardemumma, salt, socker och ägg.
2. Blanda i hälften av mjölet. Tillsätt det riktigt mjuka smöret klickvis under omrörning. Häll i det mesta av det resterande mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa under duk i minst 1 timme.
3. Kavla ut degen till 50x25 cm.
4. Fyllning: Bred på vaniljkrämen. Riv mandelmassan över. Rulla ihop från långsidan. Skär i 3-4 cm breda bitar. Placera bullarna i en liten långpanna (ca 25x35 cm) med bakpapper. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.
5. Pensling & Garnering: Pensla med lätt uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.
6. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten. Ringla glasyren över vetekakan när den svalnat helt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar