Lyxig rabarberparfaittårta

● 1 tårta, ca 12 bitar

· 5 dl rabarber i bitar
· 2 dl socker
· 4 ägg
· 3 dl vispgrädde
· 200 g philadelphiaost
· 1 tsk vaniljsocker
· 1 skiva färdig tårtbotten
Garnering
· 500 g djupfrysta jordgubbar
· ½ dl florsocker
Garnering
· 75 g vit choklad

1. Skär rabarbern i små bitar, lägg ner i en kastrull tillsammans med 1 ½ dl av sockret. Värm upp och sjud blandningen ett par minuter tills rabarberbitarna känns mjuka och börjar gå sönder. Ställ åt sidan att kallna.
2. Vispa äggen och det sparade sockret (½ dl) vitt och poröst.
3. Vispa grädden.
4. Vänd ner philadelphiaosten i äggvispet och rör smeten slät. Vänd ner grädden, den kalla rabarberkompotten och vaniljsockret. Rör smeten slät.
5. Lägg den färdiga tårtbottnen i botten på en bakpappersklädd form med löstagbar kant. Formen bör ha samma mått som tårtbottnen, det vill säga ca 24 cm i diameter. Häll över fyllningen och bre ut den jämnt. Ställ tårtan i frysen, gärna över natten.
6. Ställ tårtan kylskåpskallt ca 30 minuter före servering. Låt jordgubbarna halv tina. Mixa dem därefter tillsammans med florsockret till en slät puré.
7. Lossa tårtan från formen. Bre över jordgubbssåsen. Hyvla över chokladen. Servera genast.

Inga kommentarer: