Skållat långpannebröd

● 4 bröd

· 5 dl vatten
· 6 dl grovt rågmjöl
· 1 msk stött fänkål
· 1 msk salt
· 100 g smör eller margarin
· 5 dl vatten
· 100 g jäst
· ½ dl sirap
· 4 dl grahamsmjöl
· Ca 2 liter vetemjöl
· Olja till pensling
Ugn 175°

1. Koka upp 5 dl vatten, ta kastrullen från värmen. Tillsätt rågmjöl, fänkål och salt, blanda samman till en tjock gröt. Låt stå tills gröten blivit rumstempererad eller till nästa dag.
2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt vatten och värm till 37° (fingervarmt). Lös jästen i vätskan, tillsätt sirapen och rör ut denna. Häll vätskan över gröten och blanda samman. Tillsätt grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 45 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den i 4 lika stora bitar och baka ut till limpor. Lägg limporna på tvären i en långpanna (30x40 cm) med bakpapper. Pensla limpornas sidor med olja. Skär med vass kniv några djupa snitt i varje limpa.
4. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 40 minuter. Spraya med vatten. Grädda bröden i nedre delen av ugnen 50-60 minuter.

Inga kommentarer: