Dalatunnbröd i stekpanna

● 20 st.

Steg 1
· 15 g (¼ paket) färsk jäst
· 2 msk strösocker
· 50 g smör
· 2 msk ljus sirap
· 1 tsk krossad anis
· 1 tsk krossat fänkåls frön
· ½ tsk salt
· 2 ½ dl mjölk 3%
· 3 dl rågsikt
· 3 dl vetemjöl special
Steg 2
· 300 g varm nykokt potatis (skalad)
· 1 ½ dl vetemjöl special
· 1 ½ dl rågsikt

1. Smula jästen i en bunke och häll i strösocker.
2. Smält smöret och värm med mjölk, sirap, kryddor och salt till 37°.
3. Häll vätskan över jästen och rör om ordentligt.
4. Tillsätt rågsikt och vetemjöl och rör ihop till en kladdig deg.
5. Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.
6. Pressa den varma potatisen med en gaffel och knåda in den i degen. Tillsätt vetemjöl och rågsikt tills den inte kladdar längre.
7. Dela den i små bitar och kavla ut till tunna runda kakor.
8. Stek bröden på medeltemperatur i en torr stekpanna, någon minut på varje sida, tills det fått lite färg. Var försiktig så du inte steker för länge, då blir brödet hårt och knaprigt.


Tips!Plasta brödet direkt eftersom det torkar om det får ligga framme. Det går utmärkt att frysa in i plastpåsar om man inte vill äta upp allt med detsamma.

Recept och Bild är hämtat från Recept.nu

Inga kommentarer: