Jordgubbsrutor i långpanna

● 24 st.

· 200 g jordgubbar
· 1 msk strösocker
· 1 dl sötmandel, skållad (kan uteslutas)
· 275 g smör, rumstemp
· 4 ½ dl strösocker
· 3 ägg
· 5 dl vetemjöl
· 1 ½ tsk bakpulver
· 2 tsk vaniljsocker
· 2 dl mjölk
Limetopping
· 300 g krämig färskost
· 125 g kesella (½ burk)
· 1 ½ dl florsocker
· Rivet skal av 1-2 limer
Dekoration
· Ca 1 liter jordgubbar
· Limeskal
Ugn 200°

1. Mixa jordgubbarna grovt tillsammans med sockret.
2. Mal mandeln. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Tillsätt mandeln.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i smeten växelvis med mjölken.
4. Bred ut smeten i en långpanna (ca 25x35 cm) med bakpapper. Ringla de mixade jordgubbarna (ca 1 ½ dl) över smeten. Använd en gaffel och dra några drag med den i mixen så att det kommer ner i smeten.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.
6. Limetopping: Rör ihop ingredienserna och bred glasyren på kakan. Ställ kakan svalt.
7. Dekoration: Skiva jordgubbarna. Skär kakan i rutor och stick ner skivorna i toppningen. Riv eller strimla limeskal över kakan.

Inga kommentarer: