Knaprigt knäckebröd

● ca 70 bitar ● 45 min + 60 min jäsning

· 25 g jäst
· 6 dl kallt vatten
· 1 msk honung
· 1 msk salt
· 2 krm fänkålsfrön
· 1 tsk spiskummin
· 8 dl grovt rågmjöl
· 2 dl grahamsmjöl
· 3 dl vetemjöl + extra till utbakningen
· 1 dl solrosfrön
· 2 dl sesamfrön + extra till utbakningen

1. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med vattnet, honungen och saltet.
2. Rör i resten av ingredienserna och blanda väl. Låt degen jäsa minst 1 timme, upp till 4 timmar går bra.
3. Sätt ugnen på 225°. Dela degen i 5 bitar. Kavla ut varje bit riktigt tunt till en rektangel, ca 25x45 cm, på sparsamt mjölat bakbord. Strö över lite sesamfrön och kavla in dem lätt. Kvala ett par tag med kruskavel eller nagga med gaffel.
4. Skär varje rektangel i 12 bitar. Lägg ut knäckebröden på bakpappersklädd plåt. Grädda i 7-10 minuter tills bröden är välgräddade men inte brända.
5. Låt svalna på galler. Knäckebröden håller flera månader om de förvaras luftigt och torrt i papper.

Inga kommentarer: