Gammaldags gräddkola

● 35-40 st.

• 2 ½ dl vispgrädde
• 1 ½ dl ljus sirap
• 2 ¼ dl strösocker
• 1 msk vaniljsocker
• 25 g smör
Ev. dekoration
• Strösocker


1. Blanda grädde, sirap, socker, vaniljsocker och smör i en tjockbottnad tvåliterskastrull.
2. Låt koka på medelstark värme under sporadisk omrörning tills temperaturen är 120°, ca 20 minuter. Eller häll upp lite av massan i ett glas kallt vatten och se om det går att forma en fast kula. Är massan för lös så koka någon minut till och gör sedan ett nytt kulprov.
3. Häll massan i en bakpappersklädd form med måtten ca 14x16 cm. Låt svalna och stelna, ställ ev. i kyl en stund. Skär i bitar, doppa ev. i socker innan du slår in i cellofan eller plastfolie.

Inga kommentarer: