Krämig chokladmoussetårta

Tårtan kan göras några dagar i förväg. Förvara i frysen och ta fram och låt tina i kylskåp ett par timmar före servering.

● Ca 16 bitar

Chokladbotten
• 100 g smör
• 2 ½ dl strösocker
• 2 ägg
• 1 ½ dl vetemjöl
• 2 msk kakao
• 1 tsk vaniljsocker
Chokladmousse
• 5 gelatinblad
• 450 g mjölkchoklad
• 15 dl vispgrädde
Garnering
• Kakao, en blomma


1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa enbart botten på en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.
2. Mixa smör och socker krämigt i matberedare. Tillsätt äggen, ett i taget, medan maskinen kör. Mixa i mjöl, kakao och vaniljsocker. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 10-12 minuter.
3. Låt botten svalna helt. Lossa den så du är säker på att den färdiga tårtan släpper fint vid servering.
4. Mousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten enligt anvisningen på förpackningen. Hacka chokladen grovt och smält den över ett varmt vattenbad. Vispa 12 dl av grädden hårt. Koka upp resten av grädden och blanda med den smälta chokladen. Du får röra en god stund innan krämen går ihop och blir slät. Rör ner gelatinbladen utan att krama ur dem. Vänd ner chokladkrämen i den vispade grädden.
5. Häll moussen över chokladbottnen i formen. Frys tårtan i minst 3 timmar eller tills nästa dag.
6. Låt tårtan tina 2 timmar i kylskåpet före servering. Lossa den ur formen. Pudra över kakao och garnera med en fin blomma.

1 kommentar:

Sweet Passion sa...

Åh vilka underbara desserter de finns här.