Franskt jordgubbsflarn

● Ca 8 bitar

Pajskal
· 3 dl vetemjöl
· 150 g smör/margarin
· ½ dl strösocker
· 1 ägg
· 2 msk iskallt vatten
Citronkräm
· 60 g smält smör/margarin
· 2 ägg
· 1 dl strösocker
· ½ dl pressad citron
· Rivet skal av ½ citron
Garnering
· 1 liter jordgubbar
· 1 dl utspädd jordgubbssaft
· 1 dl gelésocker
Ugn 200°

1. Pajskal: Mixa ingredienserna och tryck ut degen i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Låt stå svalt 30 minuter. Grädda pajskalet 15 minuter och låt svalna.
2. Citronkräm: Smält matfettet och låt svalna. Vispa samman ägg, socker, pressad citron och citronskal. Rör ner matfettet och häll smeten i pajskalet. Grädda ytterligare 20 minuter tills fyllningen stelnat. Låt svalna på galler.
3. Garnering: Skiva jordgubbarna och lägg dem vackert på pajen. Koka upp jordgubbssaften med gelésockret 30 sek. Ta kastrullen från värmen och låt svalna av något. Bred ut gelén över jordgubbarna och låt den stelna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Glad att jag hittade den här. Hade ett gammalt recept från mamma men den är jättesvår att få till med gelatinblad. Gelesockret fanns väl inte då. Gjorde en glutenfri, mjölkfri variant med hallon och blåbär istället för jordgubbar. Sojavisp till. Citronkrämen och gelesockret gör att det här inte bara är en vanlig paj utan något extra, Jättegott tyckte alla. //pkr.