Paj med paprika och bacon

Gör gärna pajen en dag i förväg. Den blir bara godare om den får vila ett tag.

● ca 10 port el. 20 bitar

· 6 dl vetemjöl
· 225 g smör/margarin
· 4 msk kallt vatten
Fyllning
· 2 rödlökar
· 280 g bacontärningar, 2 pkt
· 2 msk smör/margarin
· 3 paprikor i olika färger
· ½ dl finhackad persilja
Äggstanning
· 6 ägg
· 6 dl mjölk
· 200 g riven mozzarellaost
· 1 tsk salt
· 1 krm svartpeppar
Garnering
· kryddgrönt
Ugn 225°

1. Pajdeg: Lägg mjöl och matfett i en skål, gärna en matberedare. Hacka samman till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en degboll. Svep in degen i plastfilm och låt vila svalt ca 20 minuter.
2. Kavla eller tryck ut degen i en långpanna. Nagga och förgrädda pajskalet 10 minuter i ugnen.
3. Fyllning: Skala och skiva lökarna. Fräs lök och bacon i matfettet. Kärna ur och skiva paprikorna. Fördela lök och bacon i det förgräddade pajskalet, strö över finhackad persilja. Lägg paprikaringarna i rader.
4. Äggstanning: Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över fyllningen.
5. Grädda pajen mitt i ugnen 30-35 minuter tills den är gyllene och fyllningen har stelnat. Garnera med kryddgrönt. Om du har gjort pajen i förväg så kan du värma den i ugnen före servering ca 20-30 minuter, gärna med folie över.

Tips!
· För en grövre pajdeg, byt ut 2 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl.
· Vill du göra pajen vegetarisk! Byt ut baconet mot t ex. fräst svamp eller aubergine.

Inga kommentarer: