● Ca 20 st
· 1 dl solroskärnor
· 1 dl pumpakärnor
· 5 dl vatten
· 50 g jäst
· ½ dl solrosolja
· 2 msk honung
· 2 tsk flingsalt
· ½ dl linfrön
· 2 dl grovt rågmjöl
· 3 dl dinkelmjöl, fullkorn
· Ca 6 dl vetemjöl special, fullkorn
Garnering
· Pumpakärnor
· Solroskärnor
· Linfrön
1. Rosta solros- och pumpakärnorna i en torr stekpanna under omrörning tills de fått lätt gyllenbrun färg. Ställ åt sidan att svalna.
2. Värm vattnet fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig.
3. Tillsätt oljan, honungen, saltet och linfröna.
4. Blanda ner rågmjölet, dinkelmjölet och vetemjölet. Arbeta samman till en blank och smidig deg. I slutet av knådningen, blanda ner de rostade frökärnorna. Arbeta degen ytterligare en kort stund, men bara så länge att kärnorna fördelas jämnt. Täck degen med bakduk. Låt vila i bunken i ca 45 minuter.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Forma till en längd och skär upp i mindre bitar. Rulla dem till släta bullar.
6. Blanda pumpakärnor, solroskärnor och linfrön till garnering. Pensla bullarna med vatten och doppa dem i fröblandningen. Placera bullarna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
7. Grädda de färdigjästa bullarna i mitten av ugnen i ca 6 minuter.
3 kommentarer:
Väldigt goda, mätande och lättlagade!
Det blev jätte bra, uppskattades även av sambon. Tack för tipset!
första gången jag bakar med så mycket olika mjöl, men dessa blev himla goda! Kommer garanterat bakas igen!
Skicka en kommentar