Citronmazarintårta

● 1 tårta, ca 12 bitar

Mördeg
· 2 ½ dl vetemjöl
· 2 msk socker
· 100 g smör/margarin
· 1 äggula
Mandelfyllning
· 200 g mandelmassa
· 100 g smör/margarin
· 2 ägg
· 2 msk vetemjöl
· 2 krm bakpulver
Citronfyllning
· 3 ägg
· 2 dl socker
· ½ dl vetemjöl
· Finrivet skal av 1 citron
· ¾ dl färskpressad citronsaft
Garnering
· Citronskivor
· Florsocker

1. Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen. Klä en rund bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter, med degen. Ställ kylskåpskallt i minst 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 175°.
3. Mandelfyllning: Riv mandelmassan och tillsätt äggen, ett i taget, och tillsätt matfettet. Rör till en ljus och porös smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör massan slät mellan varje. Vänd sist ner mjölet och bakpulvret.
4. Bre ut mandelsmeten jämnt i mördegsskalet. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
5. Citronfyllning: Vispa samman äggen och sockret helt lätt. Tillsätt resten av ingredienserna och rör smeten slät.
6. Ta ut kakan ur ugnen och häll över citronfyllningen. Ställ tillbaka in i ugnen och grädda ytterligare ca 15 minuter, eller tills fyllningen nätt och jämnt stannat. Låt kallna i formen.
7. Garnera med citronskivor och sikta över lite florsocker. Servera gärna tillsammans med lättvispad grädde.

Inga kommentarer: