● 1 kaka, ca 12 bitar
· 150 g smör/margarin
· 1 ½ dl socker
· 3 ägg
· Finrivet skal av 1 citron
· 2 dl vetemjöl
· 1 tsk bakpulver
Fyllning
· 6 äpplen
· Färskpressad saft av ½ citron
· ½ dl socker
Servering
· Vanilj kesella
1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och mjöla en liten långpanna, ca 22x32 cm.
2. Skala, dela och kärna ur äpplena. Doppa dem i citronsaften så att de inte mörknar.
3. Rör matfettet och sockret vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje.
4. Tillsätt citronskalet. Sikta ner de torra ingredienserna. Rör varsamt till en slät smet. Bre ut smeten jämnt i formen.
5. Doppa äppelhalvornas snittyta i socker, lägg dem med den kupiga sidan neråt i formen.
6. Grädda kakan i ugnens nedre del, ca 40 minuter.
7. Skär upp den kalla kakan i rutor. Servera gärna med vanilj kesella.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar