Hallonglasstårta

● 1 tårta, ca 12 bitar

Marängbottnar
· 4 äggvitor
· 1 tsk färskpressad limesaft
· 2 dl socker
Fyllning
· 200 g djupfrysta hallon
· 4 äggulor
· 1 dl florsocker
· 1 ½ tsk vaniljsocker
· 3 dl vispgrädde
· 1 ½ dl turkisk yoghurt, 10 %
· Finrivet skal av 2 limer
Garnering
· Lime skivor

1. Sätt ugnen på 125°.
2. Markera på bakpapper två rundlar som mäter 23 cm i diameter. Använd kanten på en bakform med löstagbar botten som mall.
3. Vispa äggvitorna och limesaften med absolut rena redskap till ett fast vitt skum.
4. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv.
5. Bre ut smeten jämnt innanför markeringarna på bakpappren. Grädda bottnarna i mitten av ugnen ca 1 timme eller tills de känns torra och släpper bakpappret. Låt dem gärna stå kvar och eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt.
6. Fyllning: Mixa eller mosa hallonen. Vispa äggulorna, florsockret och vaniljsockret ljust och poröst.
7. Vispa grädden fast och vänd ner yoghurten. Vänd därefter ner hallonmoset, äggvispet och limeskalet. Rör till en slät massa.
8. Lägg ena marängbottnen i en form med löstagbar kant. Häll ner glassmeten och bre ut jämnt. Täck med den sista bottnen och djupfrys tårtan. Vid längre tids förvaring bör den förpackas väl.
9. Ta fram tårtan en stund innan den ska serveras. Garnera med limeskivor.

Inga kommentarer: