Franskt lantbröd

● 2 bröd

Fördeg, dag 1
· 25 g jäst
· 2 dl vatten, 37°
· 2 dl rågsikt
Deg, dag 2
· 3 dl vatten, 37°
· 1 msk olja
· 2 tsk salt
· 4 dl rågsikt
· Ca 7 dl vetemjöl
Ugn 225°

1. Fördeg, dag 1: Häll det 37° varma vattnet i en bunke. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt rågsikten och vispa till en lös, jämn smet. Täck med plastfolie och låt fördegen stå i rumstemperatur över natten.
2. Deg, dag 2: Blanda fördegen med resterande ingredienser i matberedaren. Arbeta degen kraftigt 5 minuter. Täck över med bakduk och låt jäsa 30 minuter.
3. Ta upp och arbeta degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar och forma till 2 avlånga eller runda limpor. Lägg bröden på plåt med bakpapper och låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
4. Grädda bröden på nedersta falsen i ugnen ca 25 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Inga kommentarer: