Lyxig vaniljbakelse

● 27 st.

Mördeg
· 5 dl vetemjöl
· 4 msk florsocker
· 200 g smör
· 1 ägg
· 2 tsk vatten
Vaniljkräm
· 3 dl kall marsánkräm
· 200 g smör
· 2 dl florsocker
· 2 tsk vaniljsocker
Gelé
· 2 dl gelésocker
· 2 ½ dl utspädd saft (inte för svag)
Ugn 175°

1. Arbeta snabbt samman ingredienserna till mördegen. Låt den vila svalt minst 30 minuter. Kavla och tryck ut degen i en långpanna, ca 25x35 cm.
2. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
3. Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Tillsätt det klickvis i marsánkrämen under omrörning. Bred krämen på bottnen. Låt stå i kylen 1-2 timmar så att krämen stelnar ordentligt.
4. Blanda gelésocker med saft. Koka upp och låt koka ca ½ minut. Ta kastrullen från värmen och låt svalna av i 5-10 minuter. Gelén kan inte vara för varm, då smälter krämen. Passa den noga för den får heller inte börja stelna.
5. Häll gelén på kakan och bred snabbt ut den innan den stelnar. Ställ in kakan i kylen. Skär i rutor.

Inga kommentarer: