Läcker desserttårta

● 6-8 bitar

· 75 g smör/margarin
· 200 g chokladkex utan fyllning
Fyllning
· 4 gelatinblad
· 100 g vit choklad
· 2 äggulor
· 3 msk socker
· 4 dl vispgrädde
· 7 ½ dl hallon, ca 375 g
Garnering
· 100 g vit choklad
· 2-2 ½ dl hallon, ca 125 g
Ugn 200°

1. Smält matfettet i en kastrull. Krossa kexen till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt matfettet och kör ytterligare några varv. Tryck ut degen i en rund form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Grädda i ugnen 10 minuter, låt svalna.
2. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5-10 minuter. Smält den vita chokladen till både fyllning och dekoration i ett vattenbad. Häll hälften av den smälta chokladen på en flat tallrik och låt stelna, låt resten svalna. Använder du mörk choklad till garneringen smälter du den separat.
3. Vispa äggulor och socker till en luftig smet. Vispa grädden lätt, inte för hårt, då kan fyllningen skära sig. Mixa hallonen till mos. Rör ihop äggsmeten med grädden, hallonmoset och den avsvalnade chokladen. Ställ kallt minst 1 timme. Ta ur tårtan ur formen.
4. Garnering: Hyvla den stelnade chokladen med osthyvel. Lägg i en ring runt kanten. Dekorera med hallon i mitten av tårtan.

Inga kommentarer: