Hallonkolor

● Ca 45 st.

· Ca 200 g djupfrysta hallon
· 1 msk färskpressad citronsaft
· 2 dl vispgrädde
· 2 ½ dl socker

1. Låt hallonen tina i en sil. Passera dem därefter genom att pressa bären med en sked. Mät upp den släta hallonpurén, det bör bli 1 dl.
2. Häll hallonpurén i en kastrull tillsammans med de övriga ingredienserna. Värm upp under omrörning tills sockret smält och koka därefter kolasmeten tills den klarar kulprovet. Droppa en klick smet i ett glas kallt vatten. Går smeten att forma till en kula då den kallnat är den färdig. Har man termometer bör smeten hålla 123°-124°.
3. Medan kolasmeten kokar, forma en låda av lättsmort bakpapper, ca 20x20 cm. Lägg gärna något tungt runt kanterna som stöd så att inte kanten viker sig då smeten hälls i.
4. Häll upp smeten i formen och ställ kallt att stelna. Klipp den kalla kolan i bitar och slå in i t ex. cellofan.

1 kommentar:

Thomas sa...

Mmmmm... låter gott det där...

Kanske något att fördriva tiden med i helgen... eller så...

Sköt om dig och ha en fortsatt bra vecka och en riktigt härlig helg !

Varma hälsningar, Tierra

P.S. Återigen tack... för stöd och omtanke