Citroncheesecake med passionsfrukt

● Ca 10 bitar

· 150 g digestivekex (ca 12 st.)
· 50 g smör/margarin
Fyllning
· 4 gelatinblad
· 2 ägg
· 400 g philadelphiaost
· 2 dl crème fraiche
· 1 ½ dl socker
· 1 tsk vaniljsocker
· Rivet skal och saft av 1 citron
Glasyr
· 1 gelatinblad
· 2 msk socker
· 4 msk vatten
· 2 passionsfrukter

1. Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen.
2. Lägg gelatinet i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten. Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.
3. Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte hinnorna. Blanda väl och låt svalna.
4. Ta fram formen och bred ut geléet så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills geléet stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en kniv.

Tål inte allt?
Utan gluten:
Använd glutenfria digestivekex.
Utan mjölk: Använd mjölkfria digestivekex och mjölkfritt margarin- Byt ut färskosten och crème fraiche mot sojabaserade alternativ, t ex. Alpro soya och Tofutti från Kung Markatta. Använd 5 gelatinblad till fyllningen.
Utan ägg: Byt ut äggen mot 1 dl vispgrädde, vispad.
Laktoslågt: Använd laktoslåga alternativ av färskost och crème fraiche.


Detta recept är hämtat från www.coop.se
Besök också www.alprosoya.com

Se liknande recept: Italiensk cheesecake med passionsfrukt

1 kommentar:

Bullen Mitt I Ugnen sa...

Såååå gott!!!
En "lätt" cheesecake. Inte så mastig som cheesecake kan vara annars. Man orkade till och med en bit till =P

Den gick snabbt att göra och det var inte svårt alls.
Det som kan ta en stund är när den ska stå och stelna. Kan lätt göras en dag förväg.