● Ca 10 bitar
· 150 g digestivekex (ca 12 st.)
· 50 g smör/margarin
Fyllning
· 4 gelatinblad
· 2 ägg
· 400 g philadelphiaost
· 2 dl crème fraiche
· 1 ½ dl socker
· 1 tsk vaniljsocker
· Rivet skal och saft av 1 citron
Glasyr
· 1 gelatinblad
· 2 msk socker
· 4 msk vatten
· 2 passionsfrukter
1. Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen.
2. Lägg gelatinet i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten. Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.
3. Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte hinnorna. Blanda väl och låt svalna.
4. Ta fram formen och bred ut geléet så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills geléet stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en kniv.
Tål inte allt?
Utan gluten: Använd glutenfria digestivekex.
Utan mjölk: Använd mjölkfria digestivekex och mjölkfritt margarin- Byt ut färskosten och crème fraiche mot sojabaserade alternativ, t ex. Alpro soya och Tofutti från Kung Markatta. Använd 5 gelatinblad till fyllningen.
Utan ägg: Byt ut äggen mot 1 dl vispgrädde, vispad.
Laktoslågt: Använd laktoslåga alternativ av färskost och crème fraiche.
Detta recept är hämtat från www.coop.se
Besök också www.alprosoya.com
Se liknande recept: Italiensk cheesecake med passionsfrukt
1 kommentar:
Såååå gott!!!
En "lätt" cheesecake. Inte så mastig som cheesecake kan vara annars. Man orkade till och med en bit till =P
Den gick snabbt att göra och det var inte svårt alls.
Det som kan ta en stund är när den ska stå och stelna. Kan lätt göras en dag förväg.
Skicka en kommentar