● 1 kaka
· 150 g smör/margarin
· 2 dl socker
· 3 ägg
· 1 vaniljstång
· ½ tsk bikarbonat
· ½ tsk bakpulver
· 1 krm salt
· 4 dl vetemjöl
· 100 g vit choklad
· Finrivet skal och saften av 1 citron
· 1 dl crème fraiche
Glasyr
· 2 dl crème fraiche
· ½ dl florsocker
· 1 tsk vaniljsocker
Garnering
· Vita chokladspån
· Strimlor av citronskal
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en fyrkantig bakform som mäter ca 23x23 cm eller en rund av likvärdig storlek.
2. Rör smör/margarin och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje.
3. Snitta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i smeten.
4. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Riv den vita chokladen grovt och tillsätt den, citronskalet, citronsaften och crème fraichen. Rör varsamt smeten slät.
5. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Prova med en sticka att den är färdigbakad. Låt kakan kallna i formen.
6. Vispa samman alla ingredienserna till glasyren till krämig konsistens.
7. Lossa den kalla kakan ur formen och bre över glasyren. Garnera med tunt hyvlade vita chokladspån och citronskalsstrimlor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar