Vetekrans med vaniljfyllning

● 1 krans

· 50 g jäst
· 1 dl kall mjölk
· 3 msk socker
· 1 krm salt
· 1 tsk nystött kardemumma
· 2 ägg
· Ca 7 dl vetemjöl
· 125 g rumsvarmt smör/margarin
Vaniljfyllning
· 75 g smör/margarin
· ½ dl socker
· 1 msk vaniljsocker
Vaniljkräm
· 2 dl vaniljkräm
Pensling
· 1 ägg
Vaniljglasyr
· 1 dl florsocker
· 1 tsk vaniljsocker
· 2 tsk vatten

1. Degen: Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt den kalla mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.
2. Tillsätt sockret, saltet, kardemumman och äggen. Blanda ner ca hälften av vetemjölet och klicka ner matfettet. Arbeta degen en kort stund så att fettet fördelas jämnt, tillsätt därefter det resterande vetemjölet. Arbeta samman till en slät deg. Vänd sist ner det ljumma matfettet och rör åter varsamt smeten slät.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca 15x70 cm.
4. Fyllning: Rör samman ingredienserna till vaniljfyllningen och bre ut den jämnt över degen.
5. Rulla samman degen från båda långsidorna så att de möts på mitten. Lyft över deglängden på en bakpappersklädd plåt. Forma den till en krans och ställ att jäsa rumsvarmt i ca 60 minuter.
6. Kräm: Gör vaniljkrämen enligt receptet på förpackningen. Sätt ugnen på 200°.
7. Pensla den färdigjästa kransen med lätt vispat ägg. Bre ut vaniljkrämen mitt i kransens fördjupning.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i 18-20 minuter.
9. Glasyr: Blanda samman florsockret, vaniljsockret och vattnet. Ringla över den kalla kransen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Blev stor så bättre göra 2 st kransar eller längder!!