● 16 bitar ● 30 min + 2 tim avsvalning
· 4 ägg
· 3 dl råsocker strö (kan bytas ut mot vanligt strösocker)
· 5 dl finrivna morötter
· 1 dl rapsolja
· 4 dl vetemjöl
· 1 tsk bikarbonat
· 1 tsk kanel
· 1 tsk kardemumma
· 1 tsk vaniljsocker
Glasyr
· Skal av 1 apelsin
· 50 g smör
· 2 dl florsocker
· 200 g philadelphiaost
1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en liten långpanna, ca 25x30 cm. Vispa ägg och socker ljust och poröst. Rör ner rivna morötter och olja.
2. Blanda mjöl, bikarbonat, kardemumma och vaniljsocker och vänd ihop med smeten. Fyll formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt stå 5 minuter. Stjälp sedan upp den på galler och låt den svalna helt.
3. Tvätta apelsinen. Riv det yttersta orange skalet, gärna med en ciselör. Lägg undan lite skal till dekoration. Rör smör och florsocker ljust och fluffigt. Blanda med färskosten och apelsinskalet och bre över kakan. Garnera med det sista apelsinskalet.
Tips! Kakan kan förvaras, med glasyr och allt, övertäckt i kylskåpet i 2-3 dagar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar