Chokladtårta med lingontryffel

● 1 tårta, ca 12-15 bitar

· 175 g mörk choklad
· 175 smör
· 3 ägg
· 1 dl socker
· 2 dl vetemjöl
· ½ tsk bakpulver
Lingontryffel
· 4 dl vispgrädde
· 3 äggulor
· 400 g vit choklad
· 1 ½ dl frysta lingon
Garnering
· Frysta lingon
· Socker

1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diam. Formen bör ha löstagbar botten.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och smält på svag värme tillsammans med matfettet i en kastrull under omrörning. Ställ åt sidan att svalna.
3. Vispa äggen och sockret vitt och poröst. Blanda och sikta ner vetemjölet och bakpulvret. Häll ner den svala chokladsåsen och rör varsamt smeten slät.
4. Häll smeten i bakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Kakan ska då kännas lite ”gungig” och vara kladdig i mitten.
5. Låt kakan kallna i formen.
6. Mät upp 2 dl av vispgrädden till tryffeln i en kastrull. Tillsätt äggulorna och sjud upp krämen under omrörning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen och tillsätt den vita chokladen i mindre bitar. Rör om tills chokladen smält och krämen är slät. Ställ åt sidan att kallna.
7. Lossa den kalla tårtbottnen och diska formen. Lägg därefter tillbaka bottnen.
8. Vispa den sparade grädden och vänd ner den kalla tryffeln. Vänd med några snabba tag ner de frysta lingonen i ca 2/3 av tryffeln så att de inte hinner tina och färga av sig. Bre ut jämnt över kakbottnen i formen.
9. Bre sist jämnt över den återstående tryffeln. Ställ tårtan kallt att stelna, gärna över natten.
10. Lossa tårtan och garnera strax före serveringen med lingon rullade i socker.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Underbart recept detta, ska bli spännande att prova. Vart kommer det ursprungligen ifrån?

Bullen Mitt I Ugnen sa...

Ja, denna tårta är verkligen jätte god!
Är ganska mastig, så ta hellre flera små bitar istället för en stor =)
Receptet har jag hittat i en veckotidning.