● 1 kaka
· 100 g smör/margarin
· 3 ägg
· 2 dl socker
· 1 ½ tsk bakpulver
· 3 dl vetemjöl
· Finrivet skal av citron
Kolafyllning
· 1 ½ dl vispgrädde
· 1 ½ dl farinsocker
· 1 msk smör/margarin
· 1 tsk vanillinsocker
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en avlång bakform, ca 1 ½ liter. Smält matfettet och låt det svalna.
2. Vispa äggen och sockret vitt och poröst. Blanda bakpulvret med mjölet och sikta ner i äggsmeten. Tillsätt citronskalet och – saften och rör varsamt smeten slät.
3. Vänd sist ner det ljumma matfettet och rör åter varsamt smeten slät.
4. Bre ut smeten jämnt i bakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
5. Låt den nygräddade kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp. Dela den kalla kakan i tre bottnar.
6. Mät upp grädden och farinsockret till kolasmeten i en kastrull. Värm upp under omrörning så att sockret smälter. Koka därefter smeten i 6-7 minuter. Prova att den är färdigkokt genom att doppa en tesked i smeten och ställa ner den en kort stund i ett glas kallt vatten. Doppa pekfingret i den svala smeten och tryck samman mot tummen. Bildas en tråd mellan fingrarna då de säras är smeten färdigkokt.
7. Dra kastrullen från värmen. Tillsätt matfettet och vanillinsockret. Rör om till en slät smet.
8. Bre lite kolasmet mellan bottnarna och lägg samman dem. Resterande smet bres ovanpå och runt kakan. Ställ svalt tills glasyren stelnat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar