Gotlandspannkaka

● 8-10 port

· 1 ½ dl rundkornigt grötris
· 8 dl mjölk
· 2 dl vispgrädde
· 2 krm salt
· 1 msk smör
· 1 ½ dl sötmandel
· ½ g saffran
· 4 stora ägg
· 3 msk strösocker
· Smör till formen
Servering
· Lättvispad grädde
· Sylt t ex körsbärs- eller jordgubbssylt
Ugn 200°

1. Skölj riset. Lägg det i en stor kastrull med mjölk, grädde, salt och smör. Låt koka under omrörning. Låt koka under lock på svag värme ca 40 minuter. Rör om då och då.
2. Låt gröten svalna. Tillsätt lite mer mjölk om den känns tjock.
3. Skålla och skala mandeln. Hacka den fint. Blanda ner hackad mandel, saffran, ägg och socker i gröten.
4. Smöra en rund eller oval form som rymmer minst 2 liter. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen tills ytan har fått fin färg, 30-35 minuter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Gudomligt god!
Tackar vänligast för receptet.