Apelsintårta

● 6-8 bitar

Botten
· 200 g digestivekex
· 75 g smör/margarin
Fyllning
· 2 gelatinblad
· 400 g krämig färskost (philadelphiaost)
· 1 ¾ dl strösocker
· 1 dl mjölk
· Rivet skal och saft av 1 apelsin
· 2 tsk vaniljsocker
· 1 dl vispgrädde
Gelétäcke
· 3 gelatinblad
· 2 dl koncentrerad apelsinjuice
Garnering
· Skurna apelsinklyftor
· Lite citronmeliss


1. Låt gelatinbladen till fyllningen ligga i blöt i rikligt med kallt vatten ca 10 minuter.
2. Botten: Klipp till och lägg bakpapper i botten på en form med avtagbar kant, 24 cm i diameter. Smula kexen i en matberedare eller med hjälp av brödkavel i en plastpåse. Smält smöret/margarinet. Blanda kex och smör/margarin och tryck ut massan i ett jämnt lager formen. Låt vila kallt.
3. Fyllning: Rör färskosten slät. Tillsätt socker, mjölk, apelsinsaft och apelsinskal samt vaniljsocker. Rör till en smidig kräm. Värm lite i en kastrull på svag värme. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i blandningen. Vänd ner blandningen i resten av fyllningen och blanda väl.
4. Vispa grädden. Vänd ner den i fyllningen. Fördela ovanpå tårtbottnen och släta till ytan. Låt stå svalt ett par timmar så att fyllningen stelnar.
5. Gelétäcke: Låt gelatinbladen ligga i blöt i rikligt med kallt vatten i ca 10 minuter. Värm juicen. Krama ur gelatinet och låt det smälta i juicen. Låt gelén svalna så att den blir trögflytande. Fördela den ovanpå fyllningen. Låt tårtan stå kallt i minst 4 timmar, gärna över natten. Garnera inför serveringen.

Inga kommentarer: