Chokladkaka med färskostglasyr

● 1 tårta, ca 12 bitar

· 150 g smör/margarin
· 300 g mörk choklad
· 6 ägg
· 1 ½ dl socker
· 2 msk maizenamjöl
Glasyr
· 1 ½ dl vispgrädde
· 150 g vit choklad
· 150 g mascarpone eller philadelphiaost
Garnering
· Chokladspån av mörk choklad

1. Kaka: Sätt ugnen på 200°. Smörj och mjöla en rund bakform noggrant med maizenamjöl. Formen bör ha löstagbar kant och mäta ungefär 21 cm i diameter.
2. Mät upp matfettet i en kastrull och tillsätt chokladen som brutits i mindre bitar. Smält chokladen på svag värme under omrörning. Ställ kastrullen åt sidan en stund och låt den svalna.
3. Dela äggen och tillsätt gulorna en i taget under omrörning i chokladkrämen. Vispa därefter äggvitorna och sockret till ett fast vitt skum. Använd absolut rena och torra redskap!
4. Rör först ner maizenamjölet i chokladkrämen och vänd sedan varsamt ner äggviteskummet till en slät smet.
5. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Kakan är färdig då den fortfarande är kladdig i mitten och känns ”gungig”. Ta ut kakan och låt den kallna under bakduk.
6. Glasyr: Ge vispgrädden ett hastigt uppkok och ta kastrullen från värmen. Tillsätt den vita chokladen som brutits i mindre bitar och rör om till krämig och slät glasyr. Ställ åt sidan att svalna.
7. Rör ner den svala chokladsmeten i osten lite i taget till en slät kräm.
8. Lossa kakan från formen och bre på ett jämnt lager glasyr. Strö över chokladspån som hyvlats med en osthyvel eller potatisskalare.

Inga kommentarer: