● 6-8 port.
· 5 ägg
· 2 ½ dl florsocker
· 2 msk florsocker med citronsmak
· 5 dl vispgrädde
· ½ g saffran
· 2 dl russin
· Ca ½ dl brun rom el. romessens + vatten
· Ca ½ dl ljus sirap eller sirap med karamellsmak
· Ca 1 dl hasselnötter (kan uteslutas vid allergi)
Ugn 200°
1. Knäck äggen och skilj på gulor och vitor i varsin skål. Sikta ner florsocker i gulorna och vispa länge med elvisp till en riktigt pösigt massa.
2. Diska och torka vispen noga. Vispa vitorna till hårt skum.
3. Vispa grädden tills den är fast men inte kornig.
4. Smaksätt äggulesmeten med saffran. Vänd försiktigt ner först grädden och sedan vitorna. Häll upp i vattensköljd form som rymmer 1 ½ liter. Frys glassen i minst 5-6 tim. Rör om två gånger – efter 30 minuter och efter 1 timme. Svep in formen i plastfolie så att det blir lufttätt.
5. Lägg russinen i en skål. Häll på rom och sirap. Täck med lock eller plastfolie och låt dra, helst ett dygn.
6. Lägg nötterna på plåt med bakpapper och rosta dem mitt i ugnen 6-7 min. låt svalna. Lägg dem i en ren handduk och gnugga av de skalbitar som lossnat. Hacka nötterna ganska grovt.
7. Servera gärna glassen i vackra glas.
8. Strö över nötter och russin till varje portion.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar