Kanelbullar

● Ca 30 st.

· 3 dl mjölk
· 50 g jäst för söta degar
· 1 dl socker
· 2 krm salt
· ½tsk nystött kardemumma
· 100 g rumsvarmt smör/margarin
· Ca 9 dl vetemjöl
Fyllning
· 100 g rumsvarmt smör/margarin
· ½ dl socker
· 1 msk malen kanel
Pensling och garnering
· 1 ägg + 1 msk vatten
· Pärlsocker
· Hackad mandel (går att utesluta)
Tillbehör
· Stora bullformar

1. Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke, häll ner den ljumna mjölken och rör om tills jästen är upplöst.
2. Tillsätt sockret, saltet och kardemumman. Klicka ner matfettet.
3. Blanda ner 8 dl av vetemjölet och arbeta snabbt samman till en lös men slät deg. Täck med bakduk och låt vila i ca 30 minuter.
4. Rör samman fyllningen.
5. Tillsätt det sparade vetemjölet till den jästa degen och knåda den blank och smidig. Kavla ut degen rektangulär på mjölat bakbord. Bre fyllningen jämnt över degen och rulla samman. Skär upp i skivor.
6. Lägg bullarna i bakformar och ställ dem att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
7. Vispa samman ägget och vattnet helt slätt och pensla bullarna med blandningen. Strö lite pärlsocker och hackad mandel över och grädda mitt i ugnen i 6-7 minuter.

Inga kommentarer: