● 1 kaka, ca 15 bitar
· 200 g pepparkakor
· 100 g smör/margarin
Fyllning
· 400 g philadelphiaost
· 2 dl crème fraiche
· 3 ägg
· ½ dl socker
· 2 dl rårörd lingonsylt
· 1 dl koncentrerad lingondricka
Toppning
· 3 dl crème fraiche
Garnering
· lingon
· florsocker
1. Krossa pepparkakorna i en mortel eller matberedare.
2. Smält matfettet och häll över smulorna. Rör samman till en smulig massa. Strö ut jämnt i en liten långpanna, 18x28 cm. Ställ kallt att vila, ca 20 minuter. Sätt ugnen på 175°.
3. Rör samman färskosten och crème fraichen till fyllningen. Tillsätt äggen och sockret, rör smeten slät.
4. Vänd ner lingonsylten och lingondrickan och rör till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min, eller tills fyllningen har stannat.
5. Ta ut kakan och bre ut crème fraichen till toppningen jämnt över ytan. Ställ in i ugnen och grädda ytterligare ca 5 minuter. Låt kallna i formen. Förvara kallt.
6. Servering: Skär upp kakan i bitar. Garnera med lingon och sikta över lite florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar