Dammsugare

● 46 st.

· 50 g smör
· 30 g (2 msk) farinsocker
· 45 g (1 dl) havregryn
· 150 g (12 st.) digestivekex
· 150 g mandelmassa
· 60-75 g smör
· 1-2 msk punsch
· 2 msk kakao
· 2 msk florsocker
· 2 msk vaniljsåspulver för kalla såser
För utkavling
· Florsocker
Marsipantäcke
· Ca 400 g marsipan
· Ett par droppar grön karamellfärg
· 1-2 msk smält smör
· Ca 200 g smält mörk blockchoklad

1. Rosta smör, farinsocker och havregryn i en stekpanna. Blanda därefter i matberedare med resten av ingredienserna till en slät massa. Dela degen i sex bitar. Strö ut lite florsocker på bakplåtspapper och rulla ut 28 cm långa längder. Sätt in i kyl ca 1 timme.
2. Marsipantäcke: Arbeta in karamellfärg, droppvis och försiktigt, i rumsvarm marsipan till fin, grön färg. Kavla ut marsipanen, hälften åt gången, till en platta, 21x28 cm. Dela varje platta i tre lika delar. Pensla marsipanen med smält smör. Lägg en punschrulle på varje längd. Vik ihop och tryck till skarven. Kyl rullen.
3. Skär med vass kniv varje rulle i 4 cm långa bitar. Smält blockchokladen i en skål i vattenbad. Doppa bitarnas snittytor i chokladen. Lägg kakorna på bakplåtspapper tills chokladen stelnat.
Bästa tipset:
· Det går bra att baka ut en halv sats åt gången. Smeten håller sig i kylen i 3 veckor.
· Använd hela handflatan, inte fingrarna, när du rullar ut punschrullen så blir den slätare.
· Det penslade smöret på marsipanen ska vara tunt. Det fungerar som ”klister” för att rullen ska hålla ihop.

Inga kommentarer: