Kolapaj

● Ca 15 bitar

Pajdeg
· 3 dl vetemjöl
· 1 msk socker
· 125 g smör/margarin
· 1 äggula
· 1 msk kallt vatten
Fyllning
· 1 ½ dl vispgrädde
· 1 ½ dl farinsocker
· 1 ½ dl ljus sirap
· 2 msk kakaopulver
· 2 tsk vanillinsocker
· 125 g smör/margarin
Servering
· Ev. lättvispad grädde

1. Hacka samman mjölet, sockret och matfettet till en smulig massa. Tillsätt äggula och vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen jämnt i en lång bakform, ca 26 cm i diameter. Formen bör ha löstagbar botten. Ställ kallt i kylskåpet att vila ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 225°.
4. Fäst en folieremsa runt degkanten så att den inte trillar ner under gräddningen. Grädda degskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ta ut och låt kallna i formen.
5. Mät upp fyllningens alla ingredienser utom matfettet i en kastrull. Värm upp under omrörning, låt därefter smeten koka 12 minuter.
6. Kontrollera att smeten är färdigkokt genom att droppa en tesked i smeten och ställ den i ett glas kallt vatten. Kan den kalla smeten rullas till en kula är den klar. Klicka ner matfettet och rör smeten slät.
7. Häll ut smeten jämnt i pajskalet. Ställ kallt att stelna, minst 2 timmar.
8. Lossa den kalla pajen från formen. Servera gärna med lättvispad grädde.

Inga kommentarer: