Kolaglaserad chokladkaka

● 10-12 bitar ● ca 45 min

· 100 g mörk choklad
· 100 g smör
· 1 msk kakaopulver
· 3 ägg
· 2 ½ dl strösocker
· 1 ½ dl vetemjöl
Kolasås
· 2 dl vispgrädde
· ¾ dl ljus sirap
· ½ dl strösocker
Servering och Garnering
· Vispad grädde
· Citronmeliss

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en springform, form med löstagbar kant, 24 cm i diam. Hacka chokladen grovt.
2. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladhacket och kakaon tills chokladen har smält och det är väl blandat.
3. Rör ner äggen och sockret i chokladsmeten. Vänd sist i mjölet.
4. Häll smeten i formen och grädda i ca 25 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten.
5. Blanda samman grädden, sirapen och sockret i en tjockbottnad kastrull. Koka tills såsen tjocknar, 10-15 minuter. Låt svalna.
6. Häll kolasåsen över kakan låt kakan bli riktigt kall. Servera med en klick vispad grädde och garnera med lite citronmeliss.

Inga kommentarer: