Småländsk ostkaka

● 8-10 pers.

· 5 liter mjölk (gammaldags eller 3 %)
· 3 dl vetemjöl
· 1 msk ostlöpe (finns på apotek och i vissa livsmedelsbutiker)
· 3 ägg
· 1 ½ dl socker
· 1 dl sötmandel
· 2-3 bittermandlar eller ett par droppar bittermandelolja
· 3 dl vispgrädde
Servering
· Bär eller sylt
· Vispad grädde eller vaniljsås
Ugn 175°

1. Värm 4 ½ liter av mjölken till fingervärme, 37°.
2. Vispa ut mjölet i resten av mjölken och rör ner tillsammans med ostlöpen i den ljumma mjölken. Dra grytan från värmen och låt den stå 30 minuter tills blandningen harstelnat = ystat sig.
3. Skär kors och tvärs i massan och rör om tills vasslan skiljs ut. Häll massan genom en fin sil eller silduk och låt vasslan rinna av väl.
4. Vispa ägg och socker. Hacka mandeln. Blanda samman ostmassan, äggvisp, mandel och grädde. Häll blandningen i en lättsmord ugnssäker form, som rymmer 2-2 ½ liter.
5. Grädda sedan ostkakan i nedre delen av ugnen 50-60 minuter tills den fått fin färg och är genomgräddad. Servera ostkakan ljummen med bär eller sylt och vispad grädde eller vaniljsås.

Inga kommentarer: