Äppelmunkar

● ca 25 st.

· 25 g jäst
· 2 dl mjölk
· 100 g rumsvarmt smör/margarin
· 1 ägg
· ½ dl socker
· 1 krm salt
· Ca 7 dl vetemjöl
Fyllning
· 4 dl rårivna syrliga äpplen, ca 3 st.
· 1 dl syltsocker
· 1 bit hel kanel
· ½ tsk nystött kardemumma
Fritering
· 1 liter frityrolja
Garnering
· Florsocker

1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm och häll lite över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken.
2. Klicka ner matfettet och tillsätt ägget, sockret och saltet. Blanda ner 6 dl av mjölet och rör snabbt samman till en slät men lös deg. Täck bunken med en bakduk och låtdegen vila ca 45 minuter.
3. Skala och grovriv äpplena under tiden. Lägg ner i en kastrull tillsammans med syltsockret och kryddorna. Värm upp under omrörning och låt koka några minuter. Ställ åt sidan att svalna.
4. Tillsätt resten av mjölet i degen, eller så mycket att den blir slät och smidig efter knådning.
5. Stjälp upp degen och kavla ut till en fyrkantig platta, 40x40 cm. Sporra upp fyrkantiga bitar 8x8 cm.
6. Ta upp kanelstången. Fördela äppelfyllningen i mitten på alla rutorna. Lyft upp hörnen och nyp samman till runda bullar. Lägg med skarven neråt på lätt mjölad bakduk. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, 35-40 minuter.
7. Värm upp frityroljan till 170°. Har du ingen termometer kan du kontrollera temperaturen genom att lägga ner en liten bit vitt bröd i den varma oljan. Har brödbiten fått fin gyllenbrun färg efter ca 1 minut häller frityren rätt temperatur. Ha alltid ett lock till hands att lägga över kastrullen om oljan skulle fatta eld.
8. Lägg ner några färdigjästa munkar i taget och fritera dem gyllenbruna, ca 5 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Låt de nyfriterade munkarna droppa av på hushållspapper. Sikta över florsocker vid servering.

2 kommentarer:

Emelie sa...

Åh så gott!

Kan man ha äppelmos som fyllning i ditt recept istället och isf hur mycket?

Bullen Mitt I Ugnen sa...

Visst kan man ha äppelmos istället. Kan tro att 1-2 tsk äppelmos på varje ruta borde vara bra. :)Man får prova sig fram.

/Bullen Mitt I Ugnen